Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Meydana Gelen Çarpıcı Değişiklikler

Sigara paketlerinin bile üzerinde Sağlığa zararlı uyarısı bulunurken, bile bile kullanmak vücudunuza hangi zararları veriyor biliyor muydunuz? Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şen, sigara kullananların vücudu ve sigarayı bıraktıktan sonra vücutta meydana gelen değişiklikler hakkında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK - 2017-08-15 14:57:13

Sigara paketlerinin bile üzerinde Sağlığa zararlı uyarısı bulunurken, bile bile kullanmak vücudunuza hangi zararları veriyor biliyor muydunuz? Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şen, sigara kullananların vücudu ve sigarayı bıraktıktan sonra vücutta meydana gelen değişiklikler hakkında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Sigarayı bıraktıktan sonra vücudunuzda ve sağlığınızda daha ilk andan itibaren değişiklikler başlıyor. Bu değişiklikler hakkında çok çarpıcı istatiksel verileri Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şen anlattı. 

SİGARA BIRAKMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER
Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şen, sigarayı bırakmak için önce kendinizin denemeniz gerektiğini belirterek, tiryakilerin bu illetten kurtulması için öncelikle bir gün belirlemesi, iş yerinde ve ailenizin için de sigarayı bırakmaya karar verdiğini söyleyerek desteklerini istemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Şen önerilerinde, tiryakilerin özellikle araba ve ev gibi çok zaman geçirdikleri yerlerde sigara içmemesi gerektiğine dikkat çekerek, birkaç hafta içerisinde Nikotin eksikliğine bağlı ortaya çıkabilecek sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü gibi yakınmaların geçeceğine bu nedenle sabırlı olmanız gerektiğine vurgu yapıyor. Özellikle alkol kullanımı, arkadaş çevresi ve stresli durumlar gibi Sigara içimini tetikleyebilecek şeylere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyleyen Şen, düzenli olarak egzersiz yapmanın da sigarayı bırakmada etkili olacağını söylüyor. 

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA VÜCUTTA NELER DEĞİŞİR?
Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şen, sigarasız yaşama adım attığınızda vücudunuzda ve sağlığınızda yaşanacak değişimleri şu şekilde sıralıyor;
* Nabız, kan basıncı, vücut ısısı normale döner.
* Kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır.
* Efor kapasiteniz artar.
* Öksürük azalır ve 3 ay içinde kaybolur.
* Balgam miktarı 2 haftada yarı yarıya azalır.
* Soluk alıp vermeniz kolaylaşır.
* Koku ve tat alma duyularınız iyileşir.
* Bağışıklık sisteminiz güçlenmeye başlar.
* Kendinizi daha dayanıklı ve güçlü hissetmeye başlarsınız.
* Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekeler kaybolur.
24. saatte, 2 hafta - 3 ay sonrasında, 1. yılda
* Kalp krizi geçirme riskiniz ilk günlerden itibaren azalmaya başlar, 1 yılın sonunda risk yüzde 50 azalır.
* Beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı riski yüzde 30-50 oranında azalır.
* Kronik bronşit ve amfizem (KOAH) gibi solunum yetmezliğine yol açabilen akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir. İlerleyen yıllarda solunum fonksiyonları iyileşir.
5. yılda
* Ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır.

10. yılda
* Felç olma riskiniz 5 - 10 yıl içinde hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner.
* Akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek, pankreas kanseri riski azalır.
15. yılda
* Koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski, hiç içmeyenlerinkiyle aynı olur.
* Üzülerek belirtmek isterim ki, bu metni incelediğiniz dönemde (yaklaşık 10 dakika) 60 kişi, sigaraya bağlı gelişen hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir.

Günün Diğer Haberleri