Kapari Bitkisi Nedir, Hangi Hastalıklara İyi Gelir, Nasıl Yetiştirilir?

Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde belki de daha önce adını bile duymadığınız Kapari bitkisi gelir kaynağı oldu. Kapari bitkisi aslında doğada kendiliğinden yetişiyor ve kilosu 10 liradan satılıyor.

SAĞLIK - 2017-08-25 00:31:44

Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde belki de daha önce adını bile duymadığınız Kapari bitkisi gelir kaynağı oldu. Kapari bitkisi aslında doğada kendiliğinden yetişiyor ve kilosu 10 liradan satılıyor. 

Faydaları saymakla bitmeyen Kapari bitkisinden Evliya Çelebi 'Seyahatnamesi'nde 'Gebre' olarak bahsediyor ve 'çok faydalı' olduğuna dikkat çekiyor. Kapari bitkisini yetiştirmek için özel bir çaba harcamak da gerekmiyor çünkü Gazipaşa'nın sahil kesiminden başlayıp 700 rakımdaki bölgelerde doğal ortamda bu bitki yetişebiliyor. 

KİLOSU 10 LİRADAN SATILIYOR
Kapari bitkisinin zararlı olduğunu düşünen bazı çiftçiler kökünden söküp atıyor. Ancak bitkinin faydalarını öğrenen çiftçiler, bunu kazanca dönüştürmenin de yolunu buldu. Kapari toplandıktan sonra tuzlanıp bir kavanoza konuluyor. Kilosu 10 liradan satılan kaparinin turşusu ise 20 liraya satılıyor. Haziran ayında Gazipaşa'da kapari hasadı başlarken, temmuz sonuna kadar devam ediyor. Bu bitki aynı zamanda ilaç, kozmetik ve boya sanayinde de kullanılabiliyor. 

BÖLGENİN GELİR KAPISI HALİNE GELDİ
Bölgede yaşayan ve Kapari bitkisini alıp turşu yaptıktan sonra satan Aksoy, "Bizim bölgede henüz bahçeleşme yok. Bu bitkinin geliri iyi, masrafsız, doğada kendiliğinden yetişen bir bitki. Sezonda 1- 1.5 ton meyve toplayıp turşusunu kurup satıyorum. Turşusuna bir hayli talep var. Herkese toplamasını öneriyorum. Ekonomilerine katkı sağlamalarını ve şifa niyetine kendilerinin de tüketmelerini tavsiye edebilirim. Bitki dikenli olduğu için hasadı biraz zahmetli ama iyi gelir elde edilebilir. Ben de sezonda 15 bin lira kazanıyorum ve geçimimi bu şekilde sağlıyorum" dedi. 

KAPARİ BİTKİSİNİN YARARLARI
Başta MS hastalığı olmak üzere Kapari bitkisinin kabızlık, idrar sorunları, cinsel gücü artırma, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbüt hastalığı, kan bozuklukları, gut hastalığı, hemoroit, kalça rahatsızlıkları, dalak büyümesi, adet düzenleyici, diş ağrıları ve karaciğer gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. 

Günün Diğer Haberleri