İlk Yardım Hayat Kurtartarır! İlk Yardım Konusunda Herkesin Bilmesi Gerekenler!

İlk yardım, hiç beklemediğiniz anda yaşanan kaza ve ciddi sağlık sorunlarında hayat kurtarıyor. Peki, ilk yardım konusunda ne kadar bilinçliyiz? İlk yardım konusunda herkesin bilmesi gereken 3 öneri haberimizin devamında…

SAĞLIK - 2017-09-12 16:00:01

İlk yardım, hiç beklemediğiniz anda yaşanan kaza ve ciddi sağlık sorunlarında hayat kurtarıyor. Peki, ilk yardım konusunda ne kadar bilinçliyiz? İlk yardım konusunda herkesin bilmesi gereken 3 öneri haberimizin devamında…

Beklemediğiniz bir anda yaşanan bir kaza, ani bir sağlık sorunu konusunda ilk yardımın önemi büyük. Bu nedenle herkesin acil yardım uygulamalarını bilmesi şart. Acıbadem Mobil Sağlık Doktoru Hazal Akgün en sık karşılaşılan 3 sağlık sorununda ilk yardımın nasıl yapılacağını anlattı ve önemli uyarılar da yaptı. 

BAYILMA ANINDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?
Acıbadem Mobil Sağlık Doktoru Hazal Akgün, bayılma anında hastanın sırt üstü yere yatırılmasını ve bacaklarının 30 cm yukarı kaldırılmasını söyledi. Hastanın üzerinde sıkan kıyafetlerin gevşetilmesi gerektiğini söyleyen Akgün, solunum yolunun açıklığının da kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hasta kusuyorsa başının yan pozisyona çevrilmesi gerektiğini söyleyen Akgün, hastanın bilincinin kapalı olması durumunda hemen ambulans çağrılması gerektiğine dikkat çekti. Acıbadem Mobil Sağlık Doktoru Hazal Akgün bayılma durumunda asla yapılmaması gerekenleri de sıralayan Akgün,  “Ayılması için tokat atmak, sarsmak, su dökmek, alkol ya da kolonya koklatmak” gibi şeylerden kaçınılması gerektiğini söyledi. 

YANIK DURUMUNDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?
Yanık çok ciddi ise hemen ambulansa haber verilmesi gerektiğini belirten Akgün, yanık bölgesinin derhal tazyiksiz suyun altına tutulması gerektiğine dikkat çekti. Hastanın üzerinde bulunan saat, yüzük, bilezik gibi takıların şişliğe karşı çıkarılması gerektiğini söyleyen Akgün, yanık ciddi ise hastanın şok tablosunu önlemek için 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz katıp içirilmesi gerektiğine ya da maden suyu içirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Akgün yanık durumunda “Yanan yere diş macunu, yoğurt, işe yarayacağını düşündüğünüz kremleri sürmeyin. Aksi halde yanan bölge enfeksiyon kaparak daha fazla zarar görebilir. Sıcak gibi aşırı soğuk da yanığa sebep olacağından yanık bölgesine doğrudan buz uygulamayın” dedi. 

KALP KRİZİNDE İLK YARDIM
Kalp krizi durumunda hastanın mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması veya ambulans çağrılması gerektiğine dikkat çeken Akgün, hastanın ambulans gelene kadar hareketsiz tutulması gerektiğini söyledi. Bu sırada hastanın sakinleştirilmesi ve kıyafetlerinin gevşetilmesi gerektiğine dikkat çeken Akgün, “Bilinci açıksa hastayı ‘yarı oturur' pozisyonda (sırta yer ile 45 derece açı oluşturacak şekilde pozisyon verin) bekletin. Ortam havadar değilse camları açın. Bilinç kapalı, nabız alınamıyor veya solunum durmuşsa; sadece ilkyardımcı sertifikası olan kişiler temel yaşam desteğine başlamalıdır! Doğru yapılmayan müdahaleler kişiye daha fazla zarar verebilir hatta ölüme yol açabilir. Bu nedenle ilk yardım eğitimi alınmalıdır.” dedi. Kalp krizi sırasında yapılmaması gerekenlere de dikkat çeken Akgün, “Hastayı sırt üstü yatırmayın, efor harcatmayın, öksürtmeye çalışmayın. Kalp krizinde ilk yardım rehberlerinde öksürtmenin yeri yoktur. Çünkü öksürtme, kalp krizi şüpheli hasta için kanama gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.” ifadelerini kullandı. 

 

Günün Diğer Haberleri