Son Dakika! Suriye'de Savaş Bitiyor, Astana'dan Çatışmasızlık Kararı Çıktı!

Astana görüşmelerinde Suriye için tarihi karar verildi. Görüşmelerde, Muhaliflerin kontrolündeki İdlib'de çatışmasızlık kararı çıktı. 6 ay süreyle, Suriye'deki çatışmasızlık bölgeleri uzatılacak ve daha sonrasında da verilen kararlar doğrultusunda uzatılabilecek.

GÜNCEL - 2017-09-15 14:26:23

Astana görüşmelerinde Suriye için tarihi karar verildi. Görüşmelerde, Muhaliflerin kontrolündeki İdlib'de çatışmasızlık kararı çıktı. 6 ay süreyle, Suriye'deki çatışmasızlık bölgeleri uzatılacak ve daha sonrasında da verilen kararlar doğrultusunda uzatılabilecek. 

Suriye toplantısının altıncısı, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlendi. Türkiye, Rusya ve İran heyetleri tarafından yapılan görüşmelerde, Türkiye sınırındaki İdlib'te oluşturulacak çatışmasızlık bölgesinde uzlaşarak üç garantör ülkenin kontrol güçlerinin, rejim ve muhalifler arasında çatışmayı engellemek için bölgede konuşlanması kararı çıktı. Görüşmelerin ardından ortak bir açıklama yapılarak, "Suriye'deki çatışmasızlık bölgeleri 6 ay süreyle oluşturulacak, gerekirse uzatılacak." ifadeleri kullanıldı. 

KAZAKİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI KAPANIŞ BİLDİRİSİNİ OKUDU
Rixos President Otel'de yapılan görüşmelerin ardından Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov toplantının kapanış bildirisini okudu. Okunan bildiride, garantör ülkelerin, başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesi, Humus'un kuzeyindeki belirli bölgeler, Suriye'nin güneyindeki belirli bölgelerin yanısıra İdlib ilinde de (Halep, Latakya ve Hama illerinin bazı kısımlarını içerecek şekilde) çatışmasızlık bölgesi kurulmasında anlaştıkları belirtildi. 

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİNDE 3 GARANTÖR ÜLKE KONUŞLANACAK
Rejim ve muhalefet güçleri arasında çatışmaların önlenmesi için Üç garantör ülkenin kontrol güçleri İdlib ili ve çevresinde (Halep, Latakya ve Hama illerinin bazı kısımları) konuşlanacak. Bakan Abdrahmanov yaptığı açıklamada, dört çatışmasızlık bölgesindeki aktiviteleri düzenlemek için Türk-Rus-İran Koordinasyon Merkezi'nin kurulacağını da belirtti. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Konu hakkında bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, "Üç ülkeden gözlemciler, (İdlib'teki) çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde oluşturulacak kontrol ve gözlem noktalarında konuşlandırılacaktır." ifadelerini kullandı. 

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİ 6 AY SÜREYLE OLUŞTURULACAK
Abdrahmanov, Çatışmasızlık bölgelerinin 6 aylık geçici önlem olarak kurulduğunu belirterek, bu sürenin sonradan uzatılabileceğini söyledi. Ayrıca toplantıya katılan tarafların DEAŞ ve El Kaide ile ilişkili terör örgütleriyle mücadeleye etmeye devam edeceğine de dikkat çekildi. 

 

Günün Diğer Haberleri