Kansere Savaş Açan “Süper Meyve” Aronya'nın Türkiye'de İlk Hasadı Yapıldı

Kanser savaşçısı ve “Süper Meyve” adları ile bilinen aronya meyvesinin Türkiye'deki ilk hasadı Yalova’da törenle yapıldı.

SAĞLIK - 2017-09-20 20:25:55

Kanser savaşçısı ve “Süper Meyve” adları ile bilinen aronya meyvesinin Türkiye'deki ilk hasadı Yalova’da törenle yapıldı. 

Aronya meyvesi Türkiye’de ilk kez Yolova’da üretilmeye başlandı. Kuzey Amerika’da yetişen ve antioksidan içeriği nedeniyle "Süper meyve" olarak Aronya meyvesi Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen hasat etkinliği ile ilk kez üretildi ve meyve alındı. Uzun ömürlü bir bitki olan Aronya, odunsu ve çok yıllık çalı formunda. İçeriği çok zengin olan meyvenin insan sağlığına katkısı ise saymakla bitmiyor. 

İLK HASAT TÖRENLE YAPILDI
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bahçesinde Aronya meyvesinin hasat töreninde konuşan Enstitü Müdürü Yılmaz Boz, denemelerin Türkiye’de 4 ayrı lokasyonda yapıldığını söyledi. Boz, Aronya meyvesinin kanserli hücreleri yok etme kapasitesine sahip olduğunu da belirterek, 2012 yılında bu meyve ile ilgili çalışmalarına başladıklarını dile getirdi. 

ALMAN BİR DOKTORDAN DUYMUŞ
Boz açıklaması sırasında Aronya meyvesi ile nasıl tanıştığını da anlattı. İlk olarak kendisine meyveyi Alman bir doktorun anlattığını belirten Boz,  "İnsan sağlığına oldukça katkısı olan aronya meyvesi için girişimlerde bulunduk. 2012 yılında ise aronya meyvesi ile alakalı bir proje başlattık. Bu proje kivi üretiminden daha kısa vadede sonuca götürdü. Üretim projesinden yaygınlaştırma projesine geçtik. Ülkemizde Yalova merkez olmak üzere Malatya, Tokat ve Edirne olmak üzere dört ayrı lokasyonda denemeler yaptık. Yalova'da faydalı bir meyveyi Türk tarımına kazandırmış olduk. İnsan sağlığı açısından ne kadar önemli bir meyve olduğu geri dönüşlerle anlıyoruz. Kanserli hücreleri yok etme kapasitesine sahip olan meyve sebebiyle gelecek nesiller bizi hayırla yad edecek." dedi.

YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANDI
Törende konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar da meyvenin daha çok yaygınlaşması için çalışmalara başladıklarını belirterek, "Uzaklarda arama aronya meyvesi Yalova'da" sloganıyla projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Parıldar, "Bununla ilgili enstitümüz ve İl Özel İdaremizle beraber meyveyi yaygınlaştırmaya başladık. 2017 yılında 10 dekar alanda aronya meyvesinin çalışmasını başlattık. İnşallah 3'üncü yıldan itibaren aronya bitkisini hem ilaç sektörüne hem de tıbbi bitki sektörüne sunacağız." dedi. 

VALİ İLK HASADI YAPTI
Törende konuşmaların tamamlanmasının ardından Yalova Valisi Tuğba Yılmaz meyvenin ilk hasadını yaptı. Hasatta çalışan işçi kadınlarla birlikte Yalova Valisi Tuğba Yılmaz aronya ile yapılan yaş pastayı kesti ve ardından da davetlilere aronyalı yoğurt ve aronya reçeli ikram edildi. 

 

Günün Diğer Haberleri