Sınırda Gerilim Tırmanıyor! Tanklar Savaş Pozisyonuna Geçti

Türkiye’nin tepkisine rağmen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin referandum konusunda ısrarcı olmasının ardından dün gece sınırda gerilim arttı. Sınıra konuşlandırılan tanklar, savaş pozisyonuna geçti.

GÜNCEL - 2017-09-24 10:20:47

Türkiye’nin tepkisine rağmen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin referandum konusunda ısrarcı olmasının ardından dün gece sınırda gerilim arttı. Sınıra konuşlandırılan tanklar, savaş pozisyonuna geçti. 

Pazartesi gününden bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Habur Sınır Kapısı TIR parkı karşısındaki sahada askeri tatbikat yapıyordu. Barzani’nin referandum konusunda ısrarcı olmasının ardından sınırda tatbikatların seviyesi de yükseldi. Dün geceden itibaren tatbikata katılan tank, top ve diğer paletli zırhlı araçlar, zırhlı personel taşıyıcıları ile personel sayısına takviye yapıldı ve tatbikatın ikinci seviyeye yükseltildiği öğrenildi. Tanklar özellikle dün gece yoğun şekilde manevra yaparak savaş pozisyonu aldı. 

IRAK GENELKURMAY BAŞKANI ANKARA’YA GELDİ
Referandum nedeniyle bölgede her geçen dakika gerilim tırmanırken, Irak'ın Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi de dün Ankara'ya geldi. Referanduma karşı olan Ganimi ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar Genelkurmay Karargâhı'nda uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Referandumun yapılması durumunda sahada askeri olarak neler yapabileceklerini görüşen iki komutan, görüşmede PKK ile mücadele kapsamında Sincar'daki durumu da değerlendirdi. Daha önce açıklama yapan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, bağımsızlık referandumunun şiddetle neticelenmesi halinde Kuzey Irak'a askeri müdahaleye hazır olduklarını dile getirmişti. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARHAN’A GİDECEK
Referandum görüşmeleri ilerleyen günlerde de devam edecek. Türkiye, İran ve Irak genelkurmay başkanları arasında Tarhan’da da görüşmeler yapılacak. Tarhan’a 4 Ekim’de bir ziyaret gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinden önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın Tarhan’a gideceği ve Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşeceği öğrenildi. Bu görüşmeye Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi'nin de katılması bekleniyor. 

 

Günün Diğer Haberleri