Uzmanlar Uyarıyor! Göğüs Ağrılarını Hafife Almayın, Kalp Hastalıklarının Habercisi Olabilir

Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, vatandaşları göğüs ağrılarının hafife alınmaması konusunda uyararak, kalp rahatsızlığının belirtisi olabileceğini dile getirdi.

SAĞLIK - 2017-09-26 18:50:26

Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, vatandaşları göğüs ağrılarının hafife alınmaması konusunda uyararak, kalp rahatsızlığının belirtisi olabileceğini dile getirdi. 

Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, göğüs ağrıları konusunda uyardı. Göğüs ağrısının hafife alınmaması gerektiğini söyleten Erdoğu, kalp rahatsızlığının belirtilerinden olduğunu ve hemen bir uzman hekime başvurulması gerektiğini söyledi. 

TÜRKİYE’DE EN SIK GÖRÜLEN ŞİKAYETLERDEN BİRİ
Yazılı bir açıklama yapan Erdoğu, Türkiye'de en sık görülen şikayetlerden birinin göğüs ağrıları olduğunu belirtti. Erdoğu açıklamasında, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, kolay yorulma gibi belirtilerin Kalp damar tıkanıklığının habercisi olduğunu belirterek, kalp damar tıkanıklığından kaynaklanan göğüs ağrısının, göğüs duvarının ardında, sıkışıklık hissi yaratan, ağırlık, baskı yapıcı tarzda olduğunu söyledi. Erdoğu, Batıcı tarzda, nefes alıp vermekle ya da hareketle artış ya da azalma gösteren ağrıların kalp ağrısı ile karıştırılmaması gerektiğine de dikkat çekti. 

KALP AĞRISI İLE KARIŞTIRMAYIN
Erdoğu açıklamasının devamında, "Kalp ağrıları efor sarf etmekle, sinirlenmekle, soğukla kendini gösterir. Sol kola, boyuna, sırta, omuza, karın ve çeneye yayılabilir. 10-15 dakika kadar dinlenmekle veya koroner damarları genişleten ilaç alarak ağrı geçirebilir. Bazı durumlarda ise daralmış olan damar bölgesinde dinamik değişiklikler oluşabilir ve istirahat halindeyken ağrı yapabilir. Daha uzun süren bu ağrı ilaca cevap vermeyebilir. Böyle durumlarda göğüs ağrısı kolaylıkla kalp krizine yol açabileceği için bu tür ağrıya daha çok dikkat edilmelidir." ifadelerini kullandı. 

KALP DIŞI NEDENLERE DE OLABİLİR
Göğüs ağrısının büyük çoğunluğunun kalp dışı nedenlere bağlı olabileceğine söyleyen Erdoğu, "Göğüs kafesindeki kaslar, sinirler, bağlar ve benzeri yapılara ait olabileceği gibi safra kesesi, mide, yemek borusu hastalıkları ile de ilgili olabilir." dedi. Erdoğu açıklamasının devamında Koroner anjiyografi yöntemi ile darlık ve tıkanıklığın tespit edilerek tedavinin gerektiği gibi yönlendirildiğini belirterek, göğüs ağrısı şikayeti olanların geç kalmadan uzman bir hekime başvurmaları gerektiğini dile getirdi. 

 

Günün Diğer Haberleri