Kurban Bayramı’nın Denk Geldiği Gün

Kurban Bayramı bu yıl, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne denk geliyor. Hayvnanseverler ise bu fırsattan yararlanarak, bayramın böyle bir güne denk gelmesi ile kurban kesimlerinde yaşanabilecek olumsuzluklarla mücadele edecek.

GÜNCEL - 2014-09-23 12:09:08

Her yıl kurban fiyatları ve kesimlerde yaşanabilecek olumsuzluklarla ilgili tartışmalara bu yıl Bayram gününün 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne denk gelmesi ile bir yenisi eklendi. Hayvanseverler, özelikle böyle bir günde kesim sırasında kurbanların kaçarak sokaklarda perişan olmasını ve kesim için eğitimsiz kasapların görevlendirilmesini istemiyor.

 

4 EKİM

19. Yüzyılda başlayan hayvan haklarını koruma için ilk girişimler yaklaşık 100 yıl sonra, Hollanda’nın Lahey kentinde toplanan hayvanlar koruma örgütü 4 Ekim 1931 yılında bu günü Hayvanları Koruma Günü olarak ilan etti. 1931 yılından beri, 4 Ekim günü hayvan haklarını koruma, hatırlatma ile ilgili daha derin çalışma ve faaliyetler yapılmaktadır.

Her yıl Kurban kesimlerinde yaşanan vahşet görüntülerin bu yıl karşılaşılmaması adına hayvanseverler 4 Ekim gününden faydalanabilecek. Peki 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, kurban kesilirken bilinçsizce hareket edilerek hayvana eziyet edilmesi, kesim alanlarına çocukların götürülmesi gibi olumsuzlukların yaşanmaması için etkili olabilecek mi? Bu konuda Diyanet İşleri ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) bir açıklama yaptı. 

 

‘İBADETE KARŞI DEĞİLİZ’

HAYTAP açıklamasında, kurban kesiminin dini bir inanış olduğunu söyleyerek, kesimlerde daha bilinçli hareket edilmesi gerektiğini, kurbanlara eziyet edilmemesi gerektiğini belirterek her yıl olduğu gibi bu yıl da “Hayvana en az acı çektirecek şekilde kurban kesilmesi” duyurusunda bulundu.

İbadete asla karşı olmadıklarını belirten HAYTAP yetkilileri, bu konudaki görüşlerini de “Kurban ibadetine asla karşı değiliz, bizim çabamız ibadetin vahşete dönüştürülmemesi noktasında. Bu konuda her yıl olduğu gibi, bu bayramda da mücadele vereceğiz” diyerek ifade etti.

 

HAYTAP’TAN ÇAĞRI

HAYTAP,  “Kurban Bayramı’nda her yıl vicdan taşıyan herkesi ve tüm samimi Müslümanları derinden yaralayan ve yüce dinimiz İslam'a yakışmayan görüntüler oluşmaktadır. Hayvanlar ibadet adı altında bacaklarından vinçlerle asılmakta, kaçmasınlar diye bıçaklanmakta, uygun koşullarda taşınmadıkları için kaçan hayvanlar ise taşlarla sopalarla dövülerek durdurulmaya çalışılmakta, uygun olmayan yerlerde acemi kasaplar tarafından adeta işkence eder gibi boğazlanarak kesilmektedirler"  diyerek Orman Su İşleri Bakanlığı, AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Bakanlığı, valiliklere ve belediye başkanlıklarına çağrıda bulundu.

 

KURBAN BAYRAMI GÜNLERİ

3 Ekim Cuma - Kurban Bayramı arifesi

4 Ekim Cumartesi - 1. gün

5 Ekim Pazar- 2. gün

6 Ekim Pazartesi - 3. gün

7 Ekim Salı - 4. gün 

Günün Diğer Haberleri