Ezidiler yaşam mücadelesi veriyor

Irak'taki çatışmalardan kaçan çoğunluğu kadın ve çocuk 63 Ezidi, atıl durumdaki tek odalı köy okulunda hayata tutunmaya çalışıyor.

DÜNYA - 2014-08-20 16:55:52

Ezidilerin ne kapı, pencere ne su ne de gün ağardığında birbirlerini görebilecek elektrikleri var.

 

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) 'nin Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar bölgesine düzenlediği saldırılardan kaçan 63 Ezidi, önce Sincar dağına sığındı ardından 3 gün yürüyerek Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine geçti. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 7 aile 45 derece sıcakta sığındıkları okulda yaşam mücadelesi veriyor. Gruba öncülük yapan Ali Hıdır, IŞİD'den kaçıp Sincar dağına sığındıklarını sonra yürüyerek Viranşehir'e ulaştıklarını söyledi. Hıdır, ülkelerinden sadece üzerindeki kıyafetlerle kaçabildiklerini ifade etti. Hıdır,  "Yanımıza hiçbir şey alamadık. Gruptakilerin çoğunun yakını saldırılarda hayatını kaybetti, kimisi de ağır yaralı olarak orada kaldı. Komşularımızdan da haber alamadık" diye konuştu.

Kadınların ise yaşadıkları şokun etkisiyle konuşmak istemiyor.

 

NE DOLAP VAR NE TÜP

Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem de Türkiye'ye sığınanların genelinin çocuk ve kadınlardan oluştuğuna dikkati çekerek, gelen insanlara hayırseverlerin destek olması gerektiğini söyledi. Okula yerleşen gruba gıda yardımında bulunduklarını belirten Gerem, ''Biz yardımda bulunduk ama ne pişirecek ne tüpleri ne de malzemelerini saklayabilecekleri dolapları var. Yatakları ile yok. Birçok çocuğun ayağında da ayakkabı yok. Gönderilecek yardımların ulaştırılmasına aracılık etmeye çalışacağız'' dedi.

 

Kaynak: AA


Günün Diğer Haberleri