Stres, çalışan kadınları ‘çene’den yakalıyor

Halk arasında çene kayması olarak tabir edilen çene eklemi rahatsızlığı her geçen gün artıyor. Stresin tetiklediği belirtilen hastalık, en çok kadınlarda görülüyor. Gazi Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nadi Güngör, hastalığı, sebeplerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

SAĞLIK - 2014-08-20 20:19:57

Günümüzün çalışma şartları kadınlarda çene eklemi rahatsızlığına sebep oluyor. Çene açıp kapamada ağrı, çeşitli düzeylerde ses çıkması şikâyeti ile doktora başvuran kadınların bu hastalığa, ev ve iş arasında koşuşturma nedeniyle yaşadıkları stres nedeniyle yakalandıkları ifade ediliyor. Hastalığa sebep olan bu etkenler, kadınlarda gece yatarken çene sıkma şeklinde kendini gösteriyor. Prof. Dr. Mehmet Nadi Güngör, bu süreci tetikleyen sebepleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

 

PSİKOLOJİK SORUNLAR TETİKLİYOR

Alt ve üst çeneyi birleştiren, çenenin öne, arkaya ve yana hareket etmesini sağlayan bağın düzgün çalışmaması çene eklemi rahatsızlığına sebep oluyor. Çoğunlukla psikolojik sorunları olan insanlarda görülen bu rahatsızlığa bazen farklı etkenler de sebep olabiliyor. Uzun süren ağız içi tedavilerinden, gece yatılan yastık ve uyuma şekline kadar farklı sebeplerin de tetikleyici olduğu bu rahatsızlık, günümüzde her on kişiden birinde kendini gösteriyor. Güngör, “İş hayatındaki kadınların ilgisizlik ve stres altında çalışması, altından kalkamadığı şeyleri takıntı haline getirmesi, gece uykudayken çene sıkmasına sebep oluyor” dedi.

 

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Bu rahatsızlığın çalışan kadınlarda çok sık görüldüğüne dikkat çeken Güngör, hastalarına eklem tedavisinin yanında mutlaka psikolojik tedavi de önerdiğine vurgu yaptı. Güngör, kulak-baş ağrısı, ağız açıp kapamada zorluk ve zaman zaman çene kilitlenmesi şikâyetleri ile gelenlere hastalığın şiddetine göre uyguladığı tedavi aşamalarını şu şekilde sıraladı: “İlk olarak hastalık fazla ilerlememişse kas gevşetici veriyoruz. Eğer ağız açarken hasta şiddetli ağrı hissediyorsa, çene sıkma ve gıcırdatmanın zararlı etkilerini azaltıcı, ekleme olan fazla yüklenmeyi engelleyici ısırma plağı olarak da adlandırılan ‘stabilizasyon apareyi’ takmayı öneriyoruz. Son olarak da eklem içi yıkama (artrosentez) yapıyoruz”

 

Bu tedavileri uygulasa da hastaların birçoğunda rahatsızlığın tekrarladığını gözlemlediklerini vurgulayan Güngör, psikolojik destek alınmadığında tedavinin uzun süreli olmayacağına dikkat çekti. Güngör, sakız çiğnememenin, sert yiyecekler ısırmamanın, konuşurken ve yemek yerken ağzı fazla açmamanın tedavi sürecini olumlu etkileyeceğini sözlerine ekledi.

 

 

ÖZEL HABER

Günün Diğer Haberleri